Paul Bocuse

Jednostavno najbolji

Simply The Best .jpg

Iz dosadašnje priče o francuskoj kuhinji zaključujemo da se svaki “revolucionar” vodio logikom da se pojednostavi proces, a naglasi karakteristika same namirnice.

Paul Bocuse (1926-2018) je imao sreću da tehnologija u 20-om veku vrtoglavo napreduje i to je iskoristio da uvede francusku, samim tim i svetsku kuhinju u novo poglavlje.

“Nouvelle cuisine” (nova, moderna kuhinja) kako je opisan njegov stil kuvanja, odlikovalo je maskimalno naglašavanje estetike svakog jela i korišćenje najkvalitetnijih i najsvježijih namirnica.

Odbačene su neke stare navike, korišćenje teških soseva (bešamel, espanjol...) zamijenjeno je svježim biljem, limunom i sirćetom, kako bi se dobili obogaćeni ukusi.

Smanjilo se vrijeme kuvanja ribe, crvenog mesa, morskih plodova i povrća, kako bi se sačuvala svježina same namirnice.

Na vratima mnogih restorana sve češće stajalo je ime glavnog kuvara, koje je ne tako rijetko bilo zvučnije od imena samog lokala.

U tim restoranima jelovnik se smanjio, kuvari su kroz svoja jela počeli da obraćaju pažnju na zdravlje svojih gostiju, kao i na stvaranje novih ukusa.

Trka za Michelin zvijezdama je mogla da počne.

Paul Bocuse je iza sebe ostavio 3 Michelin star restoran i objavljene knjige sa nebrojano recepata.

Pehar koji se dodjeljuje nezvaničnom prvaku sveta kuvarstva nosi njegovo ime “Bocuse d'Or”, ali ono što je njegov najveći doprinos svetskom kuvarstvu je broj vrhunskih kuvara koje je obučio i koji su stečeno znanje prenosili dalje.

Tako se njegov kuvarski zagrljaj prenio mnogo dalje od zidova njegovih kuhinja.

 

Dušan Lazor

Izvor: https://thebiography.us

STRATEX MANAGEMENT

STRATEX, 2, Boreti, Budva, Черногория